De donkerste dag uit mijn leven was drie jaar geleden

Over twee dagen is het drie jaar geleden dat ik te horen kreeg dat ik borstkanker had. De donkerste dag uit mijn leven. Ik herinner mij het nog als de dag van gister en kan zo terug halen wat ik toen voelde. Iets wat ik nooit meer hoop te hoeven mee maken.

De donkerste dag

Donderdag 23 april 2020 kreeg ik aan het eind van de middag te horen dat ik kanker had. Borstkanker. Het gekke was dat ik niet eens als eerste aan mezelf dacht, maar aan mijn kinderen. Te jong om dit te begrijpen en te jong om zonder moeder door te moeten. Nu nog kan ik om die gedachte volschieten. Mijn kinderen…. zonder moeder.

De ergste twee weken van mijn leven

Daarna kwamen er twee weken van onderzoeken, scans en afspraken. De ergste twee weken van mijn leven waarin ik slecht sliep. Er waren tijden dat ik alleen maar kon huilen. Een rusteloos gevoel die niet meer weg ging. Pas toen alles duidelijk was en er een plan kwam werd ik rustig en strijdbaar. Let’s do this!

Uitgezaaide borstkanker

Na die donkerste dag werd duidelijk dat ik een tumor had van 4 bij 5 centimeter en dat de kanker ook in de huid van mijn borst zat. Maar het ergste was nog wel dat hij uitgezaaid was naar mijn rug. Gelukkig wilde het team voor genezing gaan, maar hebben nooit gezegd dat ze mij gingen genezen. Ik had een badass tumor.

infuus in arm

Drie jaar vol behandelingen

Wat daarna gebeurde kan je allemaal teruglezen. Ik kreeg chemo’s, een dubbelzijdige amputatie, bestralingen, pillen en infusen. Afgelopen december zijn de hersteloperaties begonnen. Al drie jaar lang ben ik bezig en het einde is nog niet in zicht. Er komen nog een paar operaties en die infusen zullen ook nog wel jaren blijven. Maar gelukkig beheerst het mijn leven niet.

Laat die donkerste dag niet je leven bepalen

Aankomende zondag is het drie jaar geleden dat ik het nieuws kreeg. Ik ga het vieren, want wie had ooit gedacht dat ik er nog zou zijn met alle energie die ik heb. Alle dingen die ik voor mijn ziekte deed heb ik weer kunnen oppakken en als klap op de vuurpijl ben ik ook mijn eigen bedrijf gestart. Dat bedrijf loopt zo goed dat ik voorlopig vol zit. Alleen kleine opdrachten kan ik nog aannemen.

Dus genieten we van het leven en ben ik God enorm dankbaar dat ik hier nog ben. Ik geniet van het leven, mijn kinderen en mijn man. Zondag gaan we taart eten. Sinds die donkerste dag is er een hoop veranderd. Wij vieren het leven en wat vier jij?

9 gedachten over “De donkerste dag uit mijn leven was drie jaar geleden”

 1. Wat fijn dat het zo goed gaat met je. En wat leuk dat je eigen bedrijf zo goed loopt.
  Ik vier het leven iedere dag. Ik heb op mijn 16de een ernstig ongeluk overleefd. Toen kwam het besef ik ben nog niet klaar op de wereld. En vanaf die dag ben ik dankbaar en sta anders in het leven. Ik leef bewuster en geniet van wat er op mijn pad komt. Nu ben ik met pensioen maar val af en toe nog in op school. Werken met kinderen blijft heel leuk.

  Beantwoorden
 2. 3 Jaar geleden alweer, ik weet het nog, drama, maar natuurlijk geen voorstelling kunnen maken wat jij voelde. Helaas nu wel en ik hoop ook zeker weer eens wat te vieren, voor nu ook al weken uit mijn doen. 9 maart via kijken in de urineleider kwam de dokter erachter dat er iets zat wat niet hoorde. CT scan gehad er werd spoed van gemaakt voor een operatie, Dat was de 24e maart een TURT noemen ze dat. Ze schrapen dan de plek via de urineleider eruit. 5 april de uitslag, de plek was kwaadaardig. Afgelopen dinsdag gestart met BCG blaasspoeling, nu morgen maandag de 2e en dan nog 4 x op een maandag. Totaal 6 keer.
  In principe moet het zo gaan lopen mits er tussendoor niet wederom iets op gaat duiken:
  Hoe lang BCG spoelingen?
  De BCG blaasspoelingen krijgt u in eerste instantie zes weken lang, iedere week. Daarna krijgt u 7 x 3 spoelingen verdeeld over een periode van 3 jaar. Deze spoelingen vinden plaats in maand 3, 6, 12, 18, 24, 30 en 36 na de operatie. In deze zeven maanden krijgt u drie weken lang, iedere week een spoeling. De spanning, het lamgeslagen, de tranen, voor nu hebben deze even de overhand. Gelukkig is de eerste spoeling achteraf niet tegen gevallen. Het kan zomaar veranderen, Maar blijft het zo dan teken ik er voor nu voor. Ik moest aan je denken, aan mijn vader, vriendin en Bep onze gezamenlijke FB vriendin. Zoveel verschillende verhalen en nu ga ik aan mijn eigen verhaal beginnen. Je bent een kanjer en gelukkig ben je voor nu zo ver gekomen. Dikke knuf. x Jen Heb er op mijn FB nog niets over geschreven maar er zijn zeker mensen die het weten, het is ook geen geheim.

  Beantwoorden
  • Oww lieve Jenneke, wat ontzettend naar. Ik hoop voor je dat je weinig pijn gaat hebben. Kan je nog bijwerkingen krijgen? Ik wens je heel veel sterkte en succes bij dit traject!

   Beantwoorden
   • Het kan irritatie aan de blaas geven, branderig gevoel met plassen. Griepverschijnselen ook. Dit zou met 72 uur over moeten zijn. Bloed bij het plassen valt er ook onder. Dank je wel voor je bericht.

    Beantwoorden
 3. Hoi Joyce,

  Zag je voorbij komen in Enzo zijn vlog. Dacht huh jij stond toch voor de klas bij de Trampoline? Heb even op je FB gekeken en kwam op je website. Schrik me een hoedje 😳. Hoe is het nu met je?

  Groetjes Wen, je oud collega van Balans

  Beantwoorden
  • Heeyy Wendy, wat grappig dat je hierop uit komt. Ik sta nog steeds voor de klas, maar ik heb ook mijn eigen bedrijf in marketing. Echt super leuk om te doen. Komend jaar moet ik beslissen wat ik ga doen. Beide combineren of volledig voor marketing gaan. Met mij gaat het nu goed. Ik wacht nog op hersteloperaties, maar so far so good. Hoe gaat het met jou?

   Beantwoorden

Plaats een reactie