Hypochonder, elk klein dingetje kan wel iets zijn.

Sinds ik kanker heb gehad kan ik mij zorgen maken over elk klein dingetje die ik voel of heb. Iets dat ik vroeger niet had. Ben ik een hypochonder of is het terecht dat ik mij druk maak om de dingen die ik zie en voel?

Hypochonder

Als ik kijk op het internet betekent hypochonder dat je bang bent om ernstig ziek te zijn of te worden. Een angst dat iets kleins eigenlijk iets ergs kan zijn. Zelfs als het onderzocht is, neemt de angst niet af. Dat eerste geldt voor mij, maar het tweede gedeelte gelukkig niet.

Pijnlijke plekken

Het is bijna twee jaar geleden dat ik mijn laatste behandeling kreeg, maar nog steeds ervaar ik de gevolgen van die behandelingen. In mijn borst heb ik soms het gevoel dat iemand met een mes erin zit te steken en ook mijn rug kan soms pijnlijk steken. Gelukkig zorgt een CT scan ervoor dat die onrust uit mijn hoofd verdwijnt, maar het houdt je zeker bezig.

Een grote moedervlek

Al jaren heb ik een grote moedervlek op mijn linkerarm, maar sinds ik ziek ben geweest houdt het mij bezig. Elke dag checkte ik of hij niet was veranderd. Hoe is de kleur? Zitten er bultjes op? Niet echt relaxt, dus heb ik besloten om hem weg te laten halen. Mijn huisarts begreep mijn keus en met vijf hechtingen erbij, liep ik naar buiten.

Serieus genomen worden

Gelukkig heb ik een fijne huisarts, een top oncoloog en verpleegkundige specialist. Wanneer ik iets voel of onzeker ben nemen zij mij gelijk serieus. Naast mijn fysieke welzijn willen ze ook graag voor mijn mentale welzijn zorgen. Een onderzoek is zo geregeld en ik voel mij gehoord.

Ben ik een hypochonder?

Dus terugkomend op die vraag kan ik maar antwoorden met één woord. Nee, ik ben dat niet. Kanker heeft ervoor gezorgd dat ik iets angstiger ben. Onzekerder over mijn lijf, maar een onderzoek zorgt ervoor dat ik mijn rust weer kan vinden. Gelukkig mag ik alles aangeven en word ik gewoon onderzocht als ik over iets twijfel. Hoe fijn is dat?

Voor de mensen die ook kanker hebben gehad. Hoe ervaren jullie dat? Ben je angstiger geworden? Twijfel je ook bij elk pijntje?

1 gedachte over “Hypochonder, elk klein dingetje kan wel iets zijn.”

Plaats een reactie