Borstkanker. De uitslag en het plan

En dan krijg je de uitslag en het uiteindelijk behandelplan te horen. Was het uitgezaaide kanker? En wat was het met mijn borst? Stond mij nog meer te wachten?

De uitslag van de borst

Daniël kon bij alle gesprekken erbij zijn en dat is erg fijn, want je hoort niet alles. Het is heftig en dan kan je soms dingen anders horen. Die dinsdag had ik meerdere gesprekken. Dinsdag 12 mei ging ik als eerste naar mijn case manager. Een ontzettende lieve vrouw die vanaf dag één met mij mee leefde en mee dacht. Helaas moest zij mij vertellen dat ook op de huid van mijn borst kankercellen waren gevonden en ze mijn borst niet meer konden sparen. Toen ik hoorde dat ik borstkanker had, was mijn eerste reactie “Haal ze maar weg”. Maar als je niet meer zelf kan kiezen, valt deze mededeling toch zwaar. Je wil toch zelf beslissen over je lichaam?

Chirurg, oncoloog en radiotherapeut

Als je dan zo’n traject in gaat, krijg je te maken met heel veel mensen. Het plan voor mij was chemo, operatie en daarna bestralen. En dit alles in een jaar tijd. De chirurg is een lieve man die de tijd nam voor mijn vragen. Mijn oncoloog zei dat er nog veel meer kankercellen in mijn lijf zouden zitten die we nu niet zouden zien. Uhhh sorry, wat zeg je? En ja hoor, daar kwamen de tranen weer. Ze zei het op een onhandige manier. Dat had anders gekund. Maar helaas is niet iedereen zo. Mijn radiotherapeute was weer heel anders. Een meelevende vrouw die mij begreep. Ze wilde mij alvast zien en even kennis maken. Aan het einde van de rit zou ik haar weer zien.

De plekken op mijn rug

De plekken op mijn rug waren waarschijnlijk kanker, maar om het echt te bewijzen wilde ze een botboring doen. Er was een kans dat ze niet de juiste cellen te pakken kregen, maar als ze wel de juiste cellen hadden dan konden ze kijken of het uit de tumor van mijn borst kwam. Het zou heel ongunstig zijn wanneer het totaal iets anders was. De vrijdag voor mijn eerste chemo zou ik de boring krijgen. Wat stond mij te wachten?

Het uiteindelijke plan

Ik zou beginnen met chemo. Eerst 4 keer een AC kuur en daarna 12 keer paclitaxel. Na de chemo’s zou ik een operatie krijgen om mijn borst te verwijderen en daarna 4 weken lang elke dag bestralen. Het traject zou ongeveer een jaar in beslag nemen. Een jaar bezig zijn met kanker. Vechten voor je leven. En dan nog het erfelijkheidsonderzoek. Doordat ik zo jong nog ben, wilde ze weten of ik erfelijk belast ben. Ik stond aan het begin van de strijd van mijn leven.

1 gedachte over “Borstkanker. De uitslag en het plan”

Plaats een reactie