Mijn lijf vol littekens is ….

Ik stond laatst in de badkamer te kijken naar mijn lijf. Een lijf dat ontzettend veel heeft meegemaakt. Een lijf vol littekens. Maar wat doet dat met mij. En…. wat doet dat met anderen? Kan je trots zijn op een lijf dat anders is dan anderen?

Elk litteken zijn eigen verhaal

Mijn lijf had al wat littekens door een gescheurde pees ik mijn pols en een bevalling die eindigde met een keizersnede. Maar door de kanker heb ik er nog veel meer bij gekregen. Zo heeft elk litteken een eigen verhaal. Een verhaal dat de uitdagingen in mijn even verteld. Een verhaal die gedeeld mag worden en waar mensen kracht uit mogen halen. Want dat is de reden dat ik dit verhaal vertel.

Mijn verhaal over mijn lijf vol littekens

Zo heb ik een klein littekentje op mijn rechter bovenarm. Ik zie hem elk dag als ik mijn arm uit steek of iets op pak. Het herinnert mij aan de PICC-lijn, aan de keren dat ze mij niet konden prikken en aan de spanning die ik had toen hij gezet werd. Mijn hart ging namelijk als een gek te keer. Wanneer ik douche zie ik de littekens waar ooit mijn borsten zaten. En gek genoeg geeft mij dit een trots gevoel. Een gevoel van overwinning, van lef en durf. Ik mis ze geen seconden. De litteken op mijn buik is klein, maar geeft wel het einde van het tijdperk baby’s aan. Niet dat ik nog een kind zou willen, maar het is nu definitief een dichtgeslagen boek.

borsten amputatie

Mooi of lelijk?

En als ik in de spiegel sta bewonder ik al mijn littekens. Niet alleen degene die ik kreeg door mijn kanker, maar ook degene die ik daarvoor heb gekregen. Ik heb al menig operatie achter de rug en ik moet zeggen dat mijn littekens er allemaal mooi uitzien. Maar vinden anderen dat ook? Ik heb nooit iemand ernaar zien staren en de mensen die ze hebben gezien hebben nog nooit gek gereageerd. De meeste mensen vonden ze zelfs mooi. Dus een lijf met littekens kan je niet mooi of lelijk vinden. Toch?

Mijn lijf vol littekens

Dus ben ik trots op mijn lijf en al zijn littekens. Het laat mij weten hoe sterk en krachtig ik ben. en wat ik allemaal heb gedaan. Komend jaar komen er nog een paar littekens bij. En ook daar vind ik mijn weg wel weer in. Een lijf vol littekens is een lijf waar je aan moet wennen, maar uiteindelijk een lijf waar je ontzettend trots op mag zijn. Bewonder je littekens en kijk wat het met je doet. Ook jij bent een kanjer!

3 gedachten over “Mijn lijf vol littekens is ….”

  1. Je hebt helemaal gelijk. Dank voor deze ogen opener. Ik heb ook 2 nieuwe knieën, 2 nieuwe borsten, keizersnee niet omdat ík het zo leuk vond maar omdat het me trof. Ik ga er trots mee verder

    Beantwoorden
  2. Ik heb mijn he leven al een groot litteken op mijn buik. Ik heb een spoedoperatie gehad. Ik was heel erg ziek en mijn moeder en de dokter wisten zich geen raad. Een dokter uit het Dijkzicht kwam ‘s avonds laat met de huisarts mee. Ze hebben me direct mee genomen. Geen tijd voor de ambulance. Als ze langer hadden gewacht was ik met 8 maanden al overleden. Ik ben deze dokters dankbaar. Iedereen vroeg altijd wat heb jij daar op je buik? En dan vertelde ik trots over mijn moeder de dokter en de chirurg die mijn leven gered hebben. Wees trots Joyce!! Het ziet er mooi uit! Je bent een prachtige vrouw ook zonder borstel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie