Vijf tips om in conditie te blijven tijdens en na je behandelingen tegen kanker

Een goede conditie is altijd fijn, maar als je ernstig ziek bent is het nog veel belangrijker. Maar hoe doe je dat? Vooral als je beroerd bent van de chemo? En wat doe je na een operatie? Ik geef je vijf tips om fit te blijven tijdens en na je behandelingen tegen kanker.

Een goede conditie

Had ik een top conditie toen ik kanker kreeg? Uhm, om eerlijk te zeggen nee. Ik sportte niet regelmatig, maar gaf wel één keer per week les aan Trinity. Daarnaast fietste ik naar mijn werk en gebruikte ik een app waarmee je elke dag tien minuten aan het bewegen was. Kort gezegd, ik had wel een redelijke conditie voordat ik ziek werd. Maar toen ik ziek werd was ik bang om die conditie te verliezen en besloot er ook tijdens mijn behandeling aan te werken. Mede daardoor ben ik er goed doorheen gekomen. De manier waarop gun ik iedereen en daarom vijf tips!

#1 blijf bewegen!

En dat is gelijk ook de allerbelangrijkste. Blijf bewegen, hoe slecht je jezelf ook voelt. Ga je op de bank hangen of in bed liggen dan gaat je conditie zo snel achteruit. Blijf daarom bewegen. Even een rondje om de eettafel, je benen bewegen terwijl je op de bank zit of arm oefeningen in bed. Blijf bewegen. Ik zorgde ervoor dat ik elke dag even buiten ging wandelen. En daarnaast zorgden mijn kinderen er wel voor dat ik moest bewegen. haha

#2 Bezoek een speciale fysiotherapeut

Wist je dat er fysiotherapeuten zijn die speciaal daarvoor geschoold zijn? Zij kunnen samen met jou kijken wat je nodig hebt en een gericht programma maken. Een afspraak bij de fysiotherapeut is een stok achter de deur voor jezelf. En daardoor werk je makkelijker aan je conditie. Tijdens de behandelingen tegen kanker is het extra belangrijk om een goede conditie te hebben. Iemand die je daarbij helpt kan erg fijn zijn.

conditie dmv een spel
Ring fit adventure van Nintendo

#3 Koop een spel om je conditie te behouden

Ben jij niet iemand die graag naar de sportschool gaat of wandelt? Dan is dit spel van Nintendo misschien wel iets. Met kerst heb ik de Ring fit Adventure van Nintendo gekregen en sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn conditie. Of je nu van een pittige work-out houdt of het liever wat rustiger aan doet. Het kan allemaal. Al spelend, je moet Dragon verslaan, ren je door verschillende werelden en versla je monsters door oefeningen te doen. Voor mij erg motiverend, want ik wil graag die levels behalen en zonder dat ik het door heb, heb ik 200 squats gedaan. Naast het adventure spel, kan je ook je eigen trainingsprogramma samenstellen of korte games spelen. Ideaal, toch?

#4 zoek een maatje

Of dit nu fysiek of online is, een maatje helpt! Het is jouw stok achter die dikke deur. Spreek af om samen te wandelen of om elkaar op de hoogte te houden van de dingen die jullie doen. Dit helpt echt. Praten over bewegen, zorgt voor bewegen. Een maatje kan juist dat steuntje in de rug zijn die je nodig hebt. En ook na alles is het hebben van een maatje erg fijn. Zo kunnen jullie elkaar stimuleren om te blijven bewegen.

#5 maak een conditie schema

Tijdens je behandelingen en ook daarna is het heel belangrijk om aan je conditie te blijven werken. Door een schema te maken, maak je het voor jezelf inzichtelijk wanneer je wat wil doen. Kies vooral voor dingen die jij leuk vindt. Hou je van zwemmen? Of ga je voor wandelen? Wat je ook kiest, alles is goed. Voel je je te beroerd om de dingen te doen die op het schema staan? Dan sla je even over en doe je lichte bewegingen in bed. Wees niet te boos op jezelf, want slechte dagen horen er zeker bij! Het komt de volgende keer wel weer.

Hoe zorg jij ervoor dat je jouw conditie op peil houdt? Heb jij nog tips die er niet bij staan? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring.

9 gedachten over “Vijf tips om in conditie te blijven tijdens en na je behandelingen tegen kanker”

 1. Ik loop elke dag een paar keer per dag om de hond uit te laten. Kleine maar ook grote wandelingen. Maar de tip van een spel lijkt me ook een goed idee

  Beantwoorden
 2. Ik moet echt meer aan mijn conditie doen. Ik loop weleenswaar de halve dag achter de kleine man aan hier en doe de nodige dingen in huis. Maar het ‘echte’ bewegen, dat blijft een beetje achter.

  Beantwoorden
 3. Ik denk zeker dat een goede conditie belangrijk is, vooral als je ziek bent. Ik snap dat je bang was om de conditie te verliezen! Goed dat je daaraan hebt gewerkt tijdens je behandeling. Bovendien zou ik ook een speciale fysiotherapeut willen bezoeken, met als een conditieschema.

  Beantwoorden
 4. Nu ik fulltime werk en alleenstaande moeder ben, zonder hulp is het extra uitdagend om regelmatig te sporten. Naar de sportschool gaan, zit er nu ook niet echt in door alle drukte en ik werk gewoon, wanneer m’n dochter op school is. Maar het is inderdaad heel belangrijk. We maken vaak een wandeling in de natuur en thuis probeer ik elke ochtend even thuis te trainen en m’n dochter doet ook gezellig mee.

  Beantwoorden
 5. Och.. lijkt me wel heftig zeg om daar ook nog eens om te moet denken! Ik snap dat als je ziek bent je zo normaal mogelijk wil blijven leven en super knap als je dat dat kan, het is natuurlijk juist dan belangrijk dat je dan een goede conditie hebt/ blijft houden. Ik ben bezig mijn conditie te verbeteren door te wandelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie