De voordelen van de overgang

Door de chemo word je automatisch in de overgang geslingerd. Met de hormoontherapie blijf ik daar voorlopig. In plaats van naar het negatieve te kijken, kijk ik graag naar de voordelen van de overgang!

Is over de overgang praten een taboe?

De meeste vrouwen praten niet graag over de overgang. Net zoals de menstruatie blijft het ongemakkelijk om daarover te praten. Maar waarom? Schamen we ons ervoor of is er iets anders aan de hand? In de overgang raken staat gelijk aan geen kinderen meer krijgen. En bloedverlies wordt altijd een beetje gezien als viezig. En daar wil ik verandering in brengen! Daarom de voordelen van de overgang, want er zijn best wel wat voordelen, toch?

Nooit meer ongesteld!

Als het goed gaat, ben je dus nooit meer ongesteld. Hoe heerlijk is dat? Je hoeft niet meer altijd tampons, maandverband of inlegkruisjes bij je te hebben. Geen kramp meer in je buik elke maand. Ook het doorlekken is verleden tijd. Een enorm pluspunt van de overgang is dus dat je nooit meer ongesteld! Ik vind dat echt ideaal, want had zo ontzettend pijn in mijn buik wanneer ik ongesteld was.

Heerlijke golven van warmte

Ken je de term opvliegers? Vast wel als je in de overgang bent. Maar opvliegers moet je zien als heerlijke golven van warmte. Je lichaam verwarmt zichzelf op de meeste gekke tijden. Als je net wil afrekenen bij de kassa of als je voor een volle klas staat. In plaats van het tegen te werken, kan je er ook van genieten. Zie het als een warme deken over je heen. Of een knuffel van boven. Kijk, dan “geniet” je toch heel anders van een opvlieger?

Je hebt een makkelijke verklaring voor je buien

Boos of juist erg verdrietig? Geef de overgang de schuld. Door die schommelde hormonen kan je gemoedstoestand ook erg slingeren. Vindt jouw man je onredelijk? Geef de overgang de schuld! Is dat toch nog ergens goed voor.

positief

Nog meer voordelen van de overgang?

Drie punten. Ik kom op drie voordelen, maar mocht jij er nog meer weten dan hoor ik dat natuurlijk graag. Voor een vrouw die onder de 40 is, is dit best hard. Soms betekent dit het einde van je kinderwens. Mijn gezin was al compleet. Ik ben gezegend met een stoere jongen en een heerlijk meisje. Maar wat als je dat niet bent? Wat als je door chemo ongewild in de overgang komt? Gelukkig zijn er nog mogelijkheden, maar fijn is het niet. Ik hoop voor al die vrouwen dat ze een oplossing vinden of het los kunnen laten! Het is niet niks wat je overkomt.

Hoe ervaar jij de overgang?

Maar hoe ervaren jullie het? Is het ook een taboe? Of kan je er makkelijk over praten? Zit je al in de overgang of ben je bang om er in te raken? Ik ben erg benieuwd naar jullie verhaal. Laat je het mij weten?

10 gedachten over “De voordelen van de overgang”

  1. Ik vind dat je het goed hebt verwoord­čśŐ, z├│ ervaar ik de overgang ook! En ik vergelijk het soms met een puber, daar verandert ook veel in zoÔÇÖn lijf waar ze geen raad mee weten, het heeft tijd nodig om aan te wennen ben dat is prima!

    Beantwoorden
  2. Mijn ervaring kan ik pas delen over een jaar of 20/30. Toch vind ik het goed dat dit meer besproken wordt! Ik merkte dat mijn moeder er weinig over sprak, wellicht wilde ze dit niet of wilde ze er niet aan geloven haha.

    Beantwoorden
  3. Wow, dit is ontzettend mooi geschreven een geeft zo’n een positieve kijk op de zaak. Ik denk dat ik nog wel een voordeel gevonden heb alhoewel ik nog niet in de overgang ben. Tijdens mijn eiersprong heb ik altijd felle steken in mijn buik en pijnlijke borsten. En tijdens mijn maandstonden is bij wijze van spreken kijken naar mijn borsten al heel pijnlijk. Als ik de pil doorneem is dat allemaal veel beter. Maar nu is mijn baarmoeder weg. Omdat het enkel mijn baarmoeder is en niet ook mijn eierstokken zit ik niet in overgang en zal ik nog steeds een eisprong hebben. Maar ja, ik kan nu toch moeilijk de pil blijven nemen h├ę dus ik zal het wel zien. Ik moet mijn eerste eisprong na mijn operatie nog meemaken + ook de periode dat ik normaal ongesteld zou geweest zijn. Is toch best ongelofelijk wat die hormonen allemaal doen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie