Bizarre en grappige dingen die tegen mij gezegd zijn over borstkanker

De afgelopen 10 maanden zijn er een hoop dingen tegen mij gezegd. Allemaal goed bedoeld, maar soms voelde dat niet zo. Ik zet de gekste, bizarste en schokkendste dingen voor je op een rijtje.

Gelukkig is het maar borstkanker. Dat is de minst erge om te hebben toch?

Uhm, wil je echt kankers gaan vergelijken? Daarbij ligt het er ook heel erg aan in welk stadium het ontdekt is. Minst erge? Helemaal geen kanker krijgen.

Heb je veel stress gehad? Ik hoorde dat je daar kanker van kan krijgen.

Bij kanker spelen een heleboel factoren een rol. Van alleen stress krijg je geen kanker.

Het is beter als je stopt met vet eten, suikers en alcohol. Kanker groeit daar namelijk van.

Wil je mij nu een schuldgevoel aan praten of helpen? Ik neem aan dat laatste, maar ik wil ook genieten. Er gaat een heleboel met je lijf gebeuren. Het is een nare periode, dus dan wil je soms ook even genieten.

Je moet niet denken dat je nu dood gaat. Ik kan ook onder een bus terecht komen.

Dat is zeker waar, maar de statistieken zeggen dat er meer kans is dat de kanker terug komt dan dat jij onder een bus terecht komt. En je bagatelliseert mijn gedachte compleet. Ik heb die angst nu eenmaal. Kanker is een onvoorspelbare ziekte. Gelukkig laat ik die gedachte niet mijn leven beheersen. Af en toe spreek ik het uit. Daarna stop ik hem weer weg.

Heeeyyy, jij hebt weer lange haren. Die zijn mooi.

Een meisje van mijn dansgroep Trinity had mij eerst met mijn mutsje gezien. Haar mama had haar verteld dat ik geen haren meer had. Twee weken later zag ze mij weer op de bruiloft van mijn zus. Blij verrast riep ze dit. Toen ik vertelde dat het een pruik was, vroeg ze of ze hem mocht aaien. Natuurlijk mocht dat. Niet wetende dat ik daarna 5 kinderen om mij heen had die mij wel wilde aaien. Hahaha.

Mag jij wel met je kinderen knuffelen? Je krijgt toch chemo?

Tijdens de chemo had ik wel een eigen wc. Mijn eten en drinken deelde ik niet met anderen. Gelukkig mocht ik wel mijn kinderen knuffelen en mensen aanraken.

Misschien heb je wel borstkanker gekregen door je telefoon!

Is er een arts in de zaal die kan uitleggen waarom je van alleen een telefoon geen borstkanker kan krijgen?

Het is niet erg om je haar te verliezen. Ik hoor dat je er mooie krullen voor terug krijgt.

Ken je het verhaal van die vrouw die nog nooit haar haren boven haar schouders had? Ik wel! Ik heb mijn haren nog nooit korter gehad dan mijn schouder en dan ben je opeens kaal. Het is even wennen, maar met pruiken en mutsjes werkte het. Sinds een week loop ik zonder en ik krijg gelukkig leuke reacties. Maar ben ik er blij mee? Nope. Ik had liever mijn haren gehouden.

Iedereen gaat door met zijn leven. Je kan niet verwachten dat ze aan je blijven denken.

In tijden van ziekte weet je wie jouw vrienden zijn. En dat gezegde is niet voor niks. Ik heb heel duidelijk gevoeld en gemerkt bij wie ik terecht kon en wie er niet met mijn ziekte om kon gaan. Ik ben vrienden rijker geworden, maar er zijn ook mensen afgevallen. Er zijn zelfs mensen van wie ik nooit meer iets heb gehoord toen ze hoorden dat ik kanker had. En als je dan met iemand deelt dat je het jammer vindt dat je van sommige mensen niks meer hoort. Dan is niet dit heel leuk om te horen.

Hoe jij je haar ook draagt of wat je ook aan hebt. Jij blijft er vrouwelijk uit zien!

En toen werd ik even stil met een glimlach op mijn gezicht. Verschillende mensen hebben mij dit gezegd. Thanks! Je weet niet hoe goed mij dit doet. Dus mocht je mij tegen komen. Dan weet je wat je moet zeggen. 😉

Pas je op met bestralen. Ik hoorde dat het nog lang doorwerkt en je andere mensen ermee kan besmette.

Besmette met bestraling? Ik vond hem erg grappig. Toen dit werd gezegd heb ik mij netjes ingehouden en vertelt waarom ik geen mensen kan besmette. Thuis heb ik er smakelijk om gelachen.

Nu kan je nooit meer een hypotheek afsluiten. Hoe ga je dan ooit aan een ander huis komen?

We willen heel graag verhuizen en voordat ik ziek werd waren we er mee bezig. Een hypotheek afsluiten gaat waarschijnlijk moeilijker worden dan daarvoor. Veel hypotheken willen de garantie dat ze hun geld terug kijken. Iemand die kanker heeft gehad kan nogmaals kanker krijgen en overlijden. Ik ben dus een groot risico voor hen. Maar we gaan het gewoon doen. Genoeg mensen die willen helpen. Er zijn zelfs mensen die garant voor mij willen staan. Ooit gaan we hier weg! Dat weet ik zeker. Een tuin voor de kinderen is een grote wens van mij!

Zo nu is het klaar. Kan je weer verder met je leven

Was dat maar waar. Helaas zal kanker altijd een deel blijven van mijn leven. Ik zal de rest van mijn leven onder controle blijven. Er zal altijd een stemmetje in mijn hoofd blijven die zegt dat het misschien wel terug komt. En daarnaast…. het is nog niet klaar. Ik moet nu dealen met de gevolgen. Weer wennen aan alle prikkels. Opbouwen met werken en de komende jaren pillen slikken. Ik ga zeker verder met mijn leven. Het ziet er alleen net even iets anders uit dan daarvoor.

Ik vind jouw haar echt lelijk

Kinderen zijn eerlijk en daar hou ik van. Laatst wilde een meisje van groep 3 zien wat er onder mijn muts zat, dus deed ik hem af. Ze keek mij aan en zei eerlijk: “Ik vind dit lelijk”. Mijn collega, die ook in het lokaal zat, verslikte zich en keek mij gelijk aan. Ik heb gezegd het niet erg te vinden omdat ik er zelf om vroeg en ze eerlijk mag zijn. Maar toen ik helemaal kaal was en iemand daar iets over zei, moest ik even slikken.

8 gedachten over “Bizarre en grappige dingen die tegen mij gezegd zijn over borstkanker”

  1. Hoe jij je haar ook draagt of wat je ook aan hebt. Jij blijft er vrouwelijk uit zien! 🙂 en dat is ook zo ! MOOI GESCHREVEN !

  2. Kinderen zijn gewoon heerlijk eerlijk, maar wat kunnen volwassenen toch onnadenkend pijnlijk hArd zijn. Dat lees ik hier maar weer.
    blijf wie je bent mooie vrouwelijke knappe joyce.
    Dank dat je ze hebt opgeschreveN.❤️

  3. LEUk om weer al jouw stukjes te lezen joyce. Sommige van deze uitspraken komen mij ook zo bekend voor mbt mijn zieke papa (vooral die over onder een bus lopen…). Ik hoop dat het goed met je gaat en wens je al het geluk!

Reacties zijn gesloten.