De lymfeklier die een “klier” bleek te zijn

Mijn klieren leken schoon en ook de tumor in mijn borst leek kleiner geworden te zijn. Maar was dat ook zo? Was de uitslag van de patholoog zoals we hadden verwacht? Was mijn lymfeklier echt schoon? En wat zijn de gevolgen?

Op zoek naar de lymfeklier

Omdat ik er ook tumorcellen in mijn klieren zaten, werden die meegenomen op de CT scan en MRI. Zoals het er naar uit zag leken ze schoon. Ze hadden in ieder geval hun eigen formaat weer terug. Dat is goed nieuws toch? We hebben het uitgebreid gevierd. Maar voor je operatie willen ze altijd de schildwachtersklier vinden. Dat is de eerste klier waar tumorcellen in zijn gekomen. De dag voor de operatie doorliep ik tot tweemaal toe de schildwachtprocedure, maar hij werd niet gevonden. “Geen probleem, ” zei de chirurg. “Die lymfeklier vind ik wel voordat ik ga opereren met één of ander smurfen drankje.” Oké, hij zei niet smurfendrankje, maar noemde de naam die ik al lang weer ben vergeten. Wat ik wel weet is dat het een blauwe vloeistof is en je dit in je plas terug kan vinden. Een minuut voordat ik onder zeil ging, liet hij mij de vloeistof nog zien.

Is de lymfeklier gevonden?

Toen ik misselijk wakker werd na de operatie, wist ik dat ik beide borsten kwijt was. Maar waren er ook twee klieren weggenomen? Was het hem gelukt om de schildwachtersklier te vinden? Helaas had hij alleen de lymfeklier met het jodiumzaadje eruit gehaald, want de andere klier kon hij niet vinden. Maar één klier is toch een goed teken? Hoe meer klieren, hoe meer last je hebt en krijgt van je arm.

De uitslag van de patholoog

Na de operatie gaan je borst(en) naar de patholoog voor onderzoek. En ook de klier wordt onderzocht. Er wordt gekeken of de chemo zijn werk heeft gedaan en of er nog kankercellen aanwezig zijn. Een week na de operatie konden ze terecht bij de mammacare verpleegkundige. Toch wel een tikkeltje zenuwachtig ging ik naar het ziekenhuis,

En dan de uitslag. De tumor was inderdaad kleiner geworden. In mijn huid waren geen kankercellen meer te vinden en ook de lange staart van 10 centimeter aan kankercellen was weg. Goed nieuws toch? De tumor was er immers uit. In mijn rechterborst was niks te vinden en van beide borsten waren de snijranden schoon, Maar die lymfeklier? Helaas zat er nog 2 millimeter aan tumorcellen in mijn klier. De klier die schoon leek. Een schone klier op de scan blijkt dus niet zo schoon in het echt. En dat nieuws beangstigt mij toch wel een beetje

Hoe gaan we verder?

Sommige vrouwen krijgen met dit nieuws een okseltoilet. Dan wordt de hele oksel ontdaan van klieren. Opnieuw onder het mes. Tijdens het MDO heeft het team besproken wat ze met deze uitslag gaan doen. Gelukkig kijkt dit team niet alleen naar de kanker, maar ook naar de kwaliteit van het leven. Er is besloten om niet nog meer lymfeklieren weg te gaan halen. Het weg halen van klieren gaat in de toekomst namelijk meer problemen opleveren en we hopen met zijn allen dat ik nog heel oud mag worden. In plaats van weghalen gaan ze mij bestralen met een boost. Een extra dosis om de laatste kankercellen te doden. Dag cellen in mijn klier. Zowel mijn borstgebied als mijn oksel krijgen die bestraling. En natuurlijk wordt mijn rug meegenomen in de bestraling. Maandag 16 november ga ik dit bespreken met mijn radiotherapeut. Er zit namelijk nog een klein addertje onder het gras, mijn ATM-gen. Hoe ga ik op de bestraling reageren en wat doet mijn huid? Gelukkig ga ik dit samen doen met mijn radiotherapeut. Samen in plaats van ondergaan. Klinkt goed, toch?

De liefde van familie, vrienden en kennissen

Na mijn operatie werd ik weer bedolven onder een hoop liefde. Mijn hele deur hangt weer vol kaarten. Ik had niet genoeg vazen voor alle bloemen en de rest van mijn gezin is erg blij met het chocola dat ik krijg. Vriendinnen die pakketjes brengen met tijdschriften, lekker drinken en eten. Maar ook mensen die ik eigenlijk alleen via Facebook “zie” leven met mij mee. Zo ontzettend lief. Jullie hebben geen idee wat al die lieve kaartjes, berichtjes en cadeautjes met mij doen. Ik ben er zo dankbaar voor.

En deze week werd ik verrast door familie met een ontzettend mooi cadeau. Althans cadeau, ik heb een mooie kaart gekregen met daarop geschreven wat ze van plan zijn. Ze hebben een sieraad ontworpen met mijn moedermelk. Het is nog in de maak, maar het komt er. Een herinnering om op een liefdevolle manier naar mijn borsten te kunnen kijken. Lieve familie, heel erg bedankt. Ik ben zo benieuwd hoe het eruit komt te zien!

Genezen en dan op naar de bestralingen

Deel twee zit er nu op. De komende tijd moeten mijn wonden gaan genezen en het vocht afnemen. Is het genoeg geheeld dan ga ik naar deel drie. Waarschijnlijk kunnen ze mij eind november, begin december gaan bestralen. Maandag 16 november hoor ik hoe vaak en hoe lang. En dan komt deel 4. Voor de komende 7 jaar pillen slikken. Pillen die er hopelijk voor zorgen dat de kanker niet meer terug komt. Ik ga ze slikken met heel veel liefde. Alles om beter te worden en te blijven. Ik hou jullie op de hoogte!

7 gedachten over “De lymfeklier die een “klier” bleek te zijn”

 1. Wat een verhaal Joyce. En wat sta jij positief in het leven. Fijn dat je zo goed BEGELEID wordt. En nu nog die klier aanpakken. IKHoop dat alles verloopt naar wens en dat ze het laatste restje aan kunnen pakken. Heel veel sterkte komende tijd.

  Beantwoorden
 2. Lieve JoYce,
  Wat vervelend van die KLier die blijft “klieren” !!!!!!
  Gelukkig is de truken doos van de dokter nog lang niet leeg en krijgen jullie Met elkaar die Klier onder controle..
  Nu eerst nOg ff bijkomen van de operatie. Meisie.
  Heel veel lieFS van mij 😘❤️

  Beantwoorden
 3. May I simply say what a relief to discover somebody who genuinely understands what they are talking about on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly possess the gift. Yalonda Ulrich Guthry

  Beantwoorden
 4. Awesome blog you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?

  I’d really love to be a part of community where
  I can get feedback from other experienced individuals that share
  the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you! 0mniartist asmr

  Beantwoorden

Plaats een reactie