Afscheid nemen van een echte heer

Mijn opa is afgelopen zondag overleden. Zijn lichaam was op. Dementie, reuma, een gebroken heup. Gelukkig heb ik nog op een mooie manier afscheid kunnen nemen. Afscheid nemen van mij opa, een echte heer.

Mijn opa, een echte heer

Als ik terug denk aan mijn opa dan komen de momenten van de deur open houden en mijn jas aantrekken gelijk bij mij naar boven. Mijn opa was een echte heer. Hij vond dat je altijd de deur moest open doen voor de dames. Voordeur, winkeldeur, autodeur, het maakte niet uit. Als het maar een deur was. Datzelfde gold ook voor jassen. Wie je ook was, was je een vrouw dan gaf hij je jas aan. Netjes breed, zodat je makkelijk met je armen erin kon. Veel mannen konden wat van hem leren!

Zijn lichaam is op

Maar helaas is deze echte heer er niet meer. Zondag 31 oktober is mijn opa overleden. We zagen het al aankomen. Zijn lijf was op. Sinds de dood van zijn vrouw, mijn oma, zat hij in een verzorgingsthuis. Hij was aan het dementeren en kon niet langer thuis wonen. Normaal gesproken gaan mensen na gemiddeld twee jaar dood. Hij heeft deze mensen bijna vijf jaar mogen verblijden met zijn aanwezigheid.

hart bewaren

Een bijzonder afscheid

E omdat we het aan zagen komen, heb ik op een mooie manier afscheid kunnen nemen. Samen met mijn zus ben ik er vrijdagochtend geweest. Het leek alsof hij sliep, maar zodra hij onze stemmen hoorde kwam hij overeind zitten. Hij had dorst en wilde drinken. De mensen daar noemden het een opleving. Ik ben blij dat die het had. We hebben geknuffeld en hij gaf een zoen op mijn wang. Een zoen die ik nooit meer vergeet,

Definitief afscheid nemen van een echte heer

Dinsdag 9 november gaan we met vrienden en familie nog een laatste keer afscheid nemen van mijn opa. En net als bij mijn oma zal ik ook over mijn opa iets zeggen. Mijn opa was geliefd bij vele om hem heen, dus ik denk en hoop dat er ook veel mensen bij mogen zijn. De deur van mijn opa en oma stond altijd open! Gezelligheid kenmerkte hen. Het wordt een afscheid met een lach en een traan. Maar bovenal hoop ik dat het een afscheid wordt met elkaar. Dat we opa Joop maar vaak mogen herdenken. Terug denken aan een echte heer.

opa Joop is 88 jaar geworden.

Geboren op 05-11-1932 Overleden op 31-10-2021

6 gedachten over “Afscheid nemen van een echte heer”

  1. Lieve Joyce,
    Ja kom daar tegenwoordig maar eens om. Heren zijn er niet zo veel meer. Je hebt een mooi stuk geschreven. En wat fijn dat je nog een mooi afscheid hebt gehad. Bewaar dat goed in je hart. Het is een opa om trots op te zijn! Heel veel sterkte nogmaals met dit verlies.

    Beantwoorden

Plaats een reactie