Genezen, in remise of geen van beide?

Afgelopen donderdag was ik weer op controle bij de oncoloog. Mijn eerste vraag was natuurlijk of ik nu genezen ben. Maar kan hij dat zeggen? Kan je genezen van kanker of ben ik in remise?

Alleen bloedonderzoek

Voor de afspraak had ik eerst bloed laten prikken ter controle. Zoals ik al aangaf zaten mijn tumormarkers sowieso aan de lage kant. Nog voordat mijn behandeling begon stond deze op 17, terwijl ze bij 30 zich pas zorgen gaan maken. Hoe zit dat dan bij mij? Een vraag die ik gelijk noteerde op mijn blaadje.

Ben ik genezen of in remise?

Daniël had vrij gevraagd zodat hij met mij mee kon naar het gesprek. Tot nu toe zag alles er positief uit en ik voel mij ook echt goed, maar ik wil gewoon heel graag weten wat mijn kansen zijn. Zeggen ze nu dat ik genezen ben of zit dat toch anders? En hoe groot is de kans dat het terug komt? Ik ken een lotgenoot waar ze tegen hebben gezegd dat het niet de vraag is of het terug komt, maar wanneer. Ik vond het echt even een slikmomentje om dat te horen. Maar terug naar mij. Gelukkig ging ik dus samen met Daniël naar de oncoloog. De eerste vraag die ik dokter Weijl stelde was of ik nu genezen ben. Hij begon een beetje te lachen en zei dat dit soort uitspraken te horen zijn in films. Ik werd genezend behandeld, maar ze kunnen nu niet zeggen dat ik genezen ben.

Positief vooruitzicht?

Wel kon hij zeggen dat het er goed voor mij uit ziet. De behandelingen hebben aangeslagen. Ik heb een volledig pakket gekregen, dus de kans is heel klein dat het dit jaar weer terug komt. Daarna is het afwachten. Hij verwacht dat ik heel oud kan worden, maar geeft geen garanties. Kanker is een verraderlijke ziekte. Je weet het gewoon niet en daarom doen ze geen uitspraken. En ook over mijn overlevingskans kon hij geen uitspraken doen. Ik moet mezelf en mijn lichaam goed in de gaten houden. Helaas voelde ik mezelf goed toen ik het bobbeltje ontdekte. Ik had net 2 uur gefietst en deed nog alles. Hoe moet ik mezelf dan goed in de gaten houden?

Een scan en bloedonderzoek

Volgend jaar hoef ik pas weer terug te komen ter controle. Ik krijg dan een scan van mijn lijf en mijn bloed wordt gecontroleerd. Het komende jaar krijg ik nog wel 4 keer zoledronine-zuur toegediend en natuurlijk de Letrozol slikken. Voor elk infuus moet ik wel bloedprikken om te kijken of mijn lichaam het aan kan, maar dat zit wel goed bij mij. Je kan dus wel zeggen dat ik in remise ben. Voor zover we weten zijn er geen actieve kankercellen meer in mijn lichaam. Laten we hopen dat dit nog heel lang zo blijft. Op naar infuus nummer één!

6 gedachten over “Genezen, in remise of geen van beide?”

  1. Goed nieuws dat je een jaar weg mag blijven! Ik bid je Gods rijke Zegen toe! En zal elke dag voor je gezondheid blijven bidden!
    🙏🏻🙌🏻

    Beantwoorden
  2. Mijn tante kreeg al jong borstkanker. Later in haar leven nog een paar keer deze ziekte maar weer ergens anders. Dokter Moerman adviseerde een speciaal dieet. Dat heeft ze jaren volgehouden. Ze is in de 90 geworden. Houdt moed Joyce. Volg je eigen pad. Ik vind je zo dapper. Heel veel sterkte en geniet nu van waar je staat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie