Zijn mijn eierstokken een gevaar voor mijn leven?

Eierstokken maken hormonen aan en laten die hormonen nou een voeding zijn voor mijn type kanker. Tijdens de chemo was ik in de overgang gekomen en de letrozol zou mij daar in moeten houden. Toen we er in september achter kwamen dat dit niet het geval was, zijn we begonnen met lucrin injectie. Maar heeft dat geholpen of zijn mijn eierstokken nog steeds actief?

Abonnement op het ziekenhuis

De afgelopen maand heb ik wel vier keer het ziekenhuis van binnen gezien vanwege afspraken. De bestralingsarts wilde mij zien, ik had een gesprek met mijn oncoloog, kreeg mijn Zometa en deze week was de gynaecoloog aan de beurt. Na de chemo’s vroeg de verpleegkundige specialist of ik niet mijn eierstokken eruit wilde laten halen. Zij heeft mij aan het denken gezet en die gedachte lieten mij niet meer los.

Volgens mij zijn mijn eierstokken nog steeds actief!

Voor mij is het heel belangrijk om in die kunstmatige overgang te blijven. Mijn tumor was hormoongevoelig en op hormonen doen die cellen het goed.. Precies hetgeen wat je eierstokken aanmaken. In september kwam de oncoloog erachter dat mijn lichaam weer keihard terug wilde naar het normale, dus kwamen er de lucrin injecties bij en kreeg ik het advies om geen baby’s meer te knuffelen. 😉 Maar de laatste tijd merk ik dat ze toch weer willen werken. Dwars door de injecties heen!

Je bloedwaardes zijn goed

Bij de oncoloog heb ik dit aangegeven en ook gezegd dat ik graag mijn eierstokken wil laten verwijderen. En wat ik vraag gebeurd. Althans, dat gevoel geven ze mij. Haha. Dus maakte dokter Weijl een afspraak met de gynaecoloog en twee weken later zat ik bij dokter Nagel. En laat ik deze vrouw nou net kennen van mijn bevallingen. Ik vertrouw deze vrouw volledig bij mijn baarmoeder in de buurt.

Eierstokken gyneacoloog
van pexels,com door Mart Production

“Zo mevrouw Rodenburgh, ik heb u al eens eerder ontmoet rond uw bevallingen. Eentje met een keizersnede en….” “Een gewone bevalling.”, roep ik. Dokter nagel kijkt mij aan vanachter haar bril en zegt “Gewoon, gewoon, u heeft twee behoorlijk pittige bevallingen achter de rug en nu dit. Ik kan niet anders zeggen dan dat u een tough cookie bent. Wij, doktoren, hebben een diep respect voor je!” Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht.

“U beslist over uw eierstokken!”

Samen bespreken we de opties en luister ik naar haar advies. Het verwijderen van de eierstokken zorgt ervoor dat je gelijk in de overgang komt met pijnlijke gewrichten, opvliegers en alle andere dingen als gevolg. Daar tegenover staat dat als je het niet doet en ze toch gaan werken ondanks alles, dit voeding kan zijn voor eventuele kankercellen. “U beslist over uw eierstokken, maar mijn advies is doen!”

Zie ik daar activiteit?

Als mijn eierstokken toch weer oestrogeen gaan produceren is dat een “gevaar” voor mijn lijf. Het kan eventuele achtergebleven kankercellen weer voeding geven. Ach je snapt het plaatje. Dokter nagel wil het even bekijken en voor ik het weet loop ik ongemakkelijk met alleen een shirtje aan naar de stoel. Ze heeft al duizenden baarmoeders gezien, maar het voelt altijd ongemakkelijk als iemand daar gaat kijken. Het litteken in mijn baarmoeder ziet er prachtig uit en mijn rechter eierstok oogt rustig. Maar in mijn linker eierstok ziet ze een follikel. Deze is gewoon actief! Dwars door de letrozol en lucrin heen. “Jouw lijf wil wel heel graag weer normaal zijn!”

De beslissing over mijn eierstokken

Mijn keuze staat vast. Deze dingen moeten eruit en wel zo snel mogelijk! Dokter Nagel is het helemaal met mij eens en vraagt de operatie gelijk aan. “Ik zet je er met spoed op, want ze moeten er zo snel mogelijk uit!” Ze legt de procedure uit en zegt dat ze ook mijn eileiders er gelijk uit wil halen. En daarna laat ze het geheel ook nog onderzoeken op eventuele kankercellen. Je weet maar nooit. Ik knik en ben blij dat ik een arts heb die alle opties bekijkt.

Twee operaties komende jaar

En dit alles betekent dat ik komend jaar twee keer geopereerd ga worden. Eerst gaan mijn eierstokken en eileiders eruit en daarna volgt de dubbele dieplap. Bij de eerste operatie ben ik drie weken uit de roulatie en de tweede zeker wel drie maanden. Gelukkig heb ik een begripvolle directrice die zegt dat mijn gezondheid belangrijker is dan mijn werk. De wachtlijst is ongeveer twee manden, dus ergens eind maart of begin april is de eerste en ergens in september de tweede. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk wordt opgeroepen. Hoe eerder eruit hoe beter! I will cross my fingers.

Zijn bij jou de eierstokken verwijderd? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van lotgenoten.

2 gedachten over “Zijn mijn eierstokken een gevaar voor mijn leven?”

  1. JeJoyce, wat een gedoe. Je hebt natuurlijk ook het verkeerde vak gekozen. Al die hormonenopwekkende bommetjes die rond je heen dartelen. Verstandige keus. Hup eruit. Ik wil gewoon dat je nog jaren rond blijft lopen. En inderdaad je bent een kanjer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie