Corona en kanker. Allebei geen grapje

Met verbazing lees ik de dingen die gebeuren in Nederland. Mensen zijn het niet eens met de maatregelen en sommige mensen zien corona als een griepje. Maar is dat wel zo? Kanker hebben in corona-tijd is heftig!

In corona-tijd kanker krijgen

Ik heb het ondervonden en vele met mij. Het is heel moeilijk om je te laten onderzoeken op kanker tijdens Corona. De mammografie die ik moest hebben, werd alleen gedaan voor spoedgevallen. Tussen het ontdekken van het bultje en de uiteindelijke mammografie heeft een maand gezeten. Pas toen ik spoed werd, kon ik er terecht. Ze denken ook dat heel veel kankergevallen te laat worden ontdekt door dit alles. Het is namelijk gebleken dat een hoop mensen het ziekenhuis heeft vermijd tijdens de eerste golf. Waarschijnlijk gebeurd dat nu weer.

Ziekenhuisafspraken in je eentje

Door corona werden de regels in het ziekenhuis strenger. In het begin mocht Daniël bij de uitslagen aanwezig zijn, maar daarna moest ik het toch echt in mijn eentje doen. Zo ook de chemo’s. De eerste keer mocht hij, bij hoge uitzondering, erbij zijn. Daarna heb ik in mijn eentje op de kamer gezeten. Ik vond het geen probleem, want ik zag het als tijd voor mezelf en mijn telefoon. Maar er zijn een hoop mensen die er erg onder lijden. Kanker hebben is verschrikkelijk en mensen kunnen zich er erg verdrietig door voelen, Dat is moeilijk en hard. Gelukkig heb ik ervaren dat er een hoop verpleegkundigen zijn die naar je willen luisteren en even de tijd nemen.

Mensen worden steeds bozer

Ik heb het geaccepteerd dat ik alleen moest en nu een mondkapje moet dragen, maar er zijn mensen die boos worden. Op het ambulancepersoneel, op de verpleegkundigen,de artsen. Maar waarom? Ze doen dit niet om jullie te pesten, maar om te beschermen. Wat zou er gebeuren als er tijdens mijn chemo’s meer mensen naar binnen mochten en er per ongeluk eentje corona had? Stel dat diegene alle kankerpatiënten daarna had aangestoken? Wat dan? Chemo’s verzwakken je weerstand. Je bent vatbaar voor alles! Ik werd er ook voor gewaarschuwd. Zorg ervoor dat je geen corona krijgt. En dat heb ik gedaan.

Boven in mijn eigen huisje

Corona en kanker hebben er voor gezorgd dat ik al 6 maanden lang veilig in mijn eigen huisje zit. En als ik ergens heen ga, zoals een Landal huisje, zorg ik ervoor dat ik niet naar het restaurant ga. Niet naar het zwembad en niet de supermarkt in. PICNIC is mijn grote vriend en gelukkig heb ik mensen om mij heen die spullen voor mij halen. Super lief. Verder ga ik niet naar pretparken, bioscoop of andere leuke binnen dingen. En weet je wat? Ik vind het niet erg. Er zijn andere manieren om mezelf te vermaken. Ik spreek buiten af met mensen. Ga spelen in de speeltuin met de kinderen en verzin andere manieren om mij te vermaken. En daarom vind ik de maatregelen niet erg. Ze zijn er om ons te beschermen. En vooral de kwetsbare mensen, waaronder ik.

Corona is geen griepje

Als corona een griepje was, waarom liggen er dan zoveel mensen op de IC? Hier in Den Haag moeten ambulances rondjes rijden omdat ze de mensen niet kwijt kunnen. Voor sommige mensen kan corona aanvoelen als een griepje of een verkoudheid, maar voor andere kan dit ernstige gevolgen hebben. Iedereen weet dat kanker heftig is. Ik hoop dat iedereen zich gaat beseffen dat corona, in sommige gevallen, heftig kan zijn. Kanker hebben in Corona tijd is al helemaal heftig, want was als je corona krijgt tijdens de behandeling? Ik hoef het je niet uit te leggen, toch? Corona en kanker zijn allebei geen grapje. Hou je daarom aan de maatregelen en bescherm de zwakke onder ons. Voel je je eenzaam of weet je niet wat je moet doen wanneer niks mag? Bel of stuur mij een berichtje. Ik ben ondertussen een expert in leuke dingen doen met afstand. 😉

2 gedachten over “Corona en kanker. Allebei geen grapje”

  1. HAllo Joyce,

    Mooi geschreven. En ik ben het helemaal met je eens. Ik denk wel dat wat we in de media horen en zien de uitschieters Zijn, maar 1 is eigenlijk al te veel. Sterkte met Je behandeling.

    Beantwoorden

Plaats een reactie